Blog de Blonda :)

Breakfast at Tiffany’s – Comedia romantica emblema a anilor ’60

Audrey_Hepburn_in_Breakfast_at_Tiffanys_Best_Fashion_Movie_Bluefly_blog_FlyPaper
Cu toate ca este privit de majoritatea cinefililor drept o capodopera, Breakfast at Tiffany’s nu este departe de o poveste contemporana despre iubiri imposibile la prima vedere, dar care implinesc in happy-end.

Audrey Hepburn o joaca pe Holly Golightly, o aventuriera ce reuseste sa smulga domnilor generosi cate 50 de dolari de fiecare data cand merge la toaleta “sa isi pudreze nasul”. Ingenuitatea, de multe ori prefacuta, a lui Holly, o apropie de Paul Varjak (jucat de George Peppard, intr-unul din cele mai bune roluri ale sale), un scriitor aspirant, care locuieste in aceeasi cladire cu tanara petrecareata.

Scenariul este adaptat dupa un best-seller al lui Truman Capote, care a construit povestea ca pe un memorial al celei mai interesante prietenii din viata naratorului, acelasi Varjak. Exigentele Hollywood-ului de la acea vreme (filmul a avut premiera in 1961) au transformat istoria intr-una de dragoste. Astfel, scriitorul nu mai este un timid care o admira pe frumoasa lui vecina, despre care stie ca isi face liste cu cei mai bogati oameni ai tarilor pe care vrea sa le viziteze. Este in schimb un tanar chipes care primeste bani pentru a o desfata pe o femeie bogata. In acest fel, eroii pornesc de pe picior de egalitate, iar o idila este mai probabila decat in cartea lui Capote.

Presarata cu momente hilare – vecinul asiatic deranjat de tumultoasele petreceri date la parter, eroina ce aprinde palaria unei doamne din cauza port-tigaretului prea lung, pelicula isi pastreaza, pe aproape intreg parcursul, spiritul ludic. Momentele dramatice sunt topite (aproape obsesiv) in celebrul cantec “Moon River”, scris special pentru Audrey Hepburn, care il si interpreteaza la un moment dat.

Desi este unul dintre cele mai cunoscute roluri ale actritei, aceasta a declarat ulterior ca nu i s-a potrivit. De altfel, Marilyn Monroe a fost prima pe lista propunerilor producatorilor. Agentul de la acea vreme al blondei actrite a considerat ca rolul unei femei usoare i-ar altera imaginea. Audrey Hepburn a ajuns astfel sa o joace pe Holly Golightly, dand un aer de rafinament personajului conceput intial ca o parvenita sasie ce vorbea gresit frantuzeste.

Advertisements

2 responses

  1. ???

    November 5, 2009 at 8:34 am

  2. Ai început un blog frumos. De ce nu continui? De ce nu-l adaugi la ZeList? Dacă nu ştii cum să faci, postează un comentariu la Lista lui Zamfir – 1 decembrie 2009 (http://blogulise.wordpress.com/2009/12/03/lista-lui-zamfir-%e2%80%93-1-decembrie-2009) şi îţi fac eu acest serviciu.
    Prezenţa în ZeList te face cunoscut. Câştigi din relaţionarea cu alte bloguri, afli cam pe unde pluteşti în blogosferă şi, cel mai important, ai şansa să înveţi!

    December 3, 2009 at 12:59 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s